Bug 57685 - UWP project needs building (and restoring!) upon unfolding, else users see 15+ errors.
Summary: UWP project needs building (and restoring!) upon unfolding, else users see 15...
Status: VERIFIED FIXED
Alias: None
Product: Visual Studio Extensions
Classification: Xamarin
Component: Xamarin.Forms (show other bugs)
Version: 4.6.0 (15.3)
Hardware: PC Windows
: Normal critical
Target Milestone: 15.5
Assignee: Joaquin Jares
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2017-06-22 11:14 UTC by Neeraj Deshmukh
Modified: 2017-10-27 10:59 UTC (History)
9 users (show)

See Also:
Tags: TemplateRefresh,Globallogic
Is this bug a regression?: No
Last known good build:


Attachments
ide logs for multiple build error cross platform (12.35 KB, application/octet-stream)
2017-06-22 11:14 UTC, Neeraj Deshmukh
Details

Description Neeraj Deshmukh 2017-06-22 11:14:39 UTC
Created attachment 23053 [details]
ide logs for multiple build error cross platform

When we create CrossPlatform >Blank app >Xamarin.Forms shared project gets multiple build errors

##Test plan link:-
https://testrail.xamarin.com/index.php?/plans/view/50383

##Reproducible 100%

##Step to reproduce:-
1. Create CrossPlatform >Blank app >Xamarin.Forms shared project

##Expected result:- Project should get created sucessfully withput any errors

##Actual result:- Project create with multiple errors

##Errors gist link:-
https://gist.github.com/SumantaWelekar/e983b0a86d562e7617e27c5163c7e4d9

##Supplemental info:-
Screencast link : https://www.screencast.com/t/nSodWGYt0xks
Logs Attached :

##Environment info:-
Microsoft Visual Studio Enterprise 2017 d15rel
Version 15.3.0 [26620.11111.d15rel]
VisualStudio.15.int.d15rel/15.3.0-pre.3.0+26620.11111.d15rel
Microsoft .NET Framework Version 4.6.01586
Xamarin 4.6.0.240 (60c3d0e)
Xamarin.Android SDK 7.4.0.2 (5a73b38)
Xamarin.iOS and Xamarin.Mac SDK 10.12.0.5 (104e7b4)
Xamarin.Forms Template version 0.5.504

##Details build version:
https://gist.github.com/SumantaWelekar/e6a0c04728070bda109164b96d32eb27
Comment 1 Joaquin Jares 2017-06-22 12:25:16 UTC
This issue goes away after the first build of UWP (which is not the default). Marking as Confirmed, lowering priority and moving to 15.4 as the workaround is trivial.
Comment 2 Sumanta Welekar 2017-06-23 11:13:01 UTC
This issue is also happening on VS 2015 

Build info -
https://gist.github.com/SumantaWelekar/7522ff08c898291101fffa3ea22eba48

Microsoft Visual Studio Enterprise 2015
Version 14.0.25431.01 Update 3
Microsoft .NET Framework
Version 4.6.01586

Installed Version: Enterprise


Xamarin   4.6.0.271 (a5ed8bf)
Xamarin.Android   7.4.0.9 (5f3167a)
Xamarin.iOS   10.12.0.5 (104e7b4)

Getting 21 errors like 

1-CS0103 The name 'InitializeComponent' does not exist in the current context	Blank_Forms_Shared.iOS
2-CS0246 The type or namespace name 'System' could not be found (are you missing a using directive or an assembly reference?)
Comment 3 Pierce Boggan [MSFT] 2017-09-27 15:52:16 UTC
We have identified a potential fix for this issue (thank to the UWP team!), but this fix will be Visual Studio 2017 only. We don't intend to fix this issue for Visual Studio 2015 (as there is really nothing we can do to resolve it, according to the UWP team).
Comment 5 Neeraj Deshmukh 2017-10-27 10:59:47 UTC
Visual Studio Enterprise 2017 for Mac (Preview)
Version 7.3 Preview (7.3 build 739)
Complete Build Info:
https://gist.github.com/parasAmbhore/d42ff9be2032bd121ebbfbde2af1a3bd
Working fine. Hence marking as Verified.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.