Bug 57432 - Text in ListView disappears when Alt key held down
Summary: Text in ListView disappears when Alt key held down
Status: RESOLVED FIXED
Alias: None
Product: Forms
Classification: Xamarin
Component: Forms (show other bugs)
Version: 2.3.4
Hardware: PC Windows
: --- normal
Target Milestone: ---
Assignee: Paul DiPietro [MSFT]
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2017-06-13 14:23 UTC by John Hardman
Modified: 2018-01-04 20:06 UTC (History)
10 users (show)

Tags: UWP ListView text
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
Screenshots showing before and after pressing Alt key (52.62 KB, image/png)
2017-06-13 14:23 UTC, John Hardman
Details


Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
RESOLVED FIXED

Description John Hardman 2017-06-13 14:23:17 UTC
Created attachment 22858 [details]
Screenshots showing before and after pressing Alt key

On UWP desktop, using XF 2.3.4.231, if the user holds the Alt key down on a physical keyboard, the text of any ListViews disappears, not every time, but often. The background colors remain, but the foreground text vanishes.

To reproduce, simply use the ListView demo page in the Forms Gallery sample. I added a HeightRequest to the ListView, but I doubt if that makes any difference.

See the attached screenshots (two in one file) to see what happens.
Comment 1 Paul DiPietro [MSFT] 2017-06-13 14:42:17 UTC
Does the 2.3.5-pre resolve this for you by chance? It seems like this might fall in line with https://bugzilla.xamarin.com/show_bug.cgi?id=40139 and our local control gallery from the Forms repo doesn't seem to display the behavior on any of its ListViews while holding Alt down.
Comment 2 Shimmy 2017-07-08 18:39:58 UTC
I'm also experiencing this blocking issue.
Can't ship product to customer like that!

I'm on 2.3.4.247 (UWP Win10 15063.296).
Comment 3 Derek Foulk 2017-07-10 19:04:24 UTC
Having this issue as well... So weird!!! We're also unable to deliver the app until this is fixed. Gonna try 2.3.5 but we don't ship applications with a non-stable build of any core packages, so please hurry lol (jk- but seriously, we need you). Thanks guys
Comment 4 E.Z. Hart [MSFT] 2017-07-13 20:10:13 UTC
(In reply to Paul DiPietro from comment #1)
> Does the 2.3.5-pre resolve this for you by chance? It seems like this might
> fall in line with https://bugzilla.xamarin.com/show_bug.cgi?id=40139 and our
> local control gallery from the Forms repo doesn't seem to display the
> behavior on any of its ListViews while holding Alt down.

I can confirm that this bug happens in 2.3.4 and is fixed in 2.3.5-pre6 - just tried both versions against the FormsGallery sample.
Comment 5 Shimmy 2017-07-14 00:02:22 UTC
When is 2.3.5 RTM?
Comment 6 uwantfries 2017-07-25 15:19:03 UTC
Still happens to a certain extent using pre-6. See the video where the Group headings get truncated when alt is pressed. Once the window is resized the problem does not happen again.

https://www.screencast.com/t/guKGrzdoi

(Master detail on UWP with a List in the detail)
Comment 7 John Hardman 2017-10-18 10:25:19 UTC
@uwantfries - If this is only on MasterDetail, or if it is not the entire ListView content being blanked out, could you raise a separate bug, but reference back to this one pls.

On the other hand, if it is the entire ListView content being blanked, and it's not just on MasterDetail, update here and I'll change the bug status to REOPENED.