Bug 53066 - Can't Build Project in Debug with "Could not AOT the assembly"
Summary: Can't Build Project in Debug with "Could not AOT the assembly"
Status: VERIFIED FIXED
Alias: None
Product: iOS
Classification: Xamarin
Component: Mono runtime / AOT compiler (show other bugs)
Version: XI 10.4 (C9)
Hardware: Macintosh Mac OS
: --- normal
Target Milestone: 15.1
Assignee: Zoltan Varga
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2017-03-06 00:41 UTC by Denis Rotanov
Modified: 2017-03-22 12:45 UTC (History)
5 users (show)

See Also:
Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
testcase (7.05 MB, application/x-zip-compressed)
2017-03-06 00:41 UTC, Denis Rotanov
Details
build log (114.91 KB, text/plain)
2017-03-06 00:43 UTC, Denis Rotanov
Details
Logs (28.92 KB, text/plain)
2017-03-22 12:44 UTC, Alok Kulkarni
Details

Description Denis Rotanov 2017-03-06 00:41:01 UTC
Created attachment 20140 [details]
testcase

Unable to build a Debug version of a project.
Incremental build is Disabled.
3 macs in our office encounter this bug, while on 2 other mac's everything builds fine in debug. Xamarin, iOS SDK, xCode gcc --versions are the same for all 5 macs.

Attached case project (with unAOTable lib provided as Assembly) and build log with lots of "-v"s.

In Release everything is fine.
Comment 1 Denis Rotanov 2017-03-06 00:43:52 UTC
Created attachment 20141 [details]
build log
Comment 2 Denis Rotanov 2017-03-06 00:44:33 UTC
gcc --version
Configured with: --prefix=/Applications/Xcode.app/Contents/Developer/usr --with-gxx-include-dir=/usr/include/c++/4.2.1
Apple LLVM version 8.0.0 (clang-800.0.42.1)
Target: x86_64-apple-darwin16.4.0
Thread model: posix
InstalledDir: /Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Toolchains/XcodeDefault.xctoolchain/usr/bin

=== Xamarin Studio Community ===

Version 6.2 (build 1821)
Installation UUID: bf695a20-90ea-4d71-8967-60014ff8e96c
Runtime:
	Mono 4.8.0 (mono-4.8.0-branch/e4a3cf3) (64-bit)
	GTK+ 2.24.23 (Raleigh theme)

	Package version: 408000495

=== NuGet ===

Version: 3.5.0.0

=== Xamarin.Profiler ===

'/Applications/Xamarin Profiler.app' not found

=== Xamarin Inspector ===

Not Installed

=== Xamarin.Android ===

Version: 7.1.0.41 (Xamarin Studio Community)
Android SDK: /Users/gameforest/Library/Developer/Xamarin/android-sdk-macosx
	Supported Android versions:
		4.0.3 (API level 15)
		4.1   (API level 16)
		4.4   (API level 19)
		5.0   (API level 21)
		5.1   (API level 22)
		6.0   (API level 23)
		7.0   (API level 24)
		7.1   (API level 25)

SDK Tools Version: 25.2.5
SDK Platform Tools Version: 25.0.3
SDK Build Tools Version: 25.0.2

Java SDK: /Library/Java/JavaVirtualMachines/jdk1.8.0_102.jdk/Contents/Home
java version "1.8.0_102"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.8.0_102-b14)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 25.102-b14, mixed mode)

Android Designer EPL code available here:
https://github.com/xamarin/AndroidDesigner.EPL

=== Xamarin Android Player ===

Not Installed

=== Apple Developer Tools ===

Xcode 8.2.1 (11766.1)
Build 8C1002

=== Xamarin.Mac ===

Version: 3.0.0.393 (Xamarin Studio Community)

=== Xamarin.iOS ===

Version: 10.4.0.123 (Xamarin Studio Community)
Hash: 35d1ccd
Branch: cycle9
Build date: 2017-02-16 17:40:00-0500

=== Build Information ===

Release ID: 602001821
Git revision: d41b6e51f3fa46a1943f2e31a778d28a7c73d069
Build date: 2017-02-17 15:18:19-05
Xamarin addins: 1363a8d943bab7700c93a97474060b6734aa7f94
Build lane: monodevelop-lion-cycle9

=== Operating System ===

Mac OS X 10.12.3
Darwin mac-trex.local 16.4.0 Darwin Kernel Version 16.4.0
    Thu Dec 22 22:53:21 PST 2016
    root:xnu-3789.41.3~3/RELEASE_X86_64 x86_64
Comment 3 Denis Rotanov 2017-03-06 01:19:57 UTC
With "Buid for specific device" checkbox On I'am still able to Debug for iPad Pro device.
But not for iPad 2.
With this checkbox being set to "off" I still can't build for anything.
Comment 4 Zoltan Varga 2017-03-06 07:40:49 UTC
Should be fixed by mono master 690c34df5f0654b731767a81d02095c67f1dbc1f. The fix is safe to backport.
Comment 5 Denis Rotanov 2017-03-06 08:04:08 UTC
Wow, so fast. Great. How soon will this make it into next alpha? I don't think I can test it right away by compiling mono myself.
Comment 6 Rolf Bjarne Kvinge [MSFT] 2017-03-06 09:28:19 UTC
@Zoltan, thanks! Can you put this in mono 4.8? Once that's done I can bump everything on our end.
Comment 7 Sebastien Pouliot 2017-03-06 13:26:32 UTC
@Denis this week alpha is already being tested (and won't have this fix). 

However all our builds are public so a package with the fix should be available from [1] within 24 hours of the fix being applied (to all required branches).

[1] https://jenkins.mono-project.com/view/Xamarin.MaciOS/job/xamarin-macios-builds-d15-1/
Comment 8 Zoltan Varga 2017-03-06 21:01:22 UTC
@rolf Done, 5aba8a05f147ab1d12414c8f072657531b1c97f1.
Comment 9 Sebastien Pouliot 2017-03-06 21:42:41 UTC
PR d15-1 https://github.com/xamarin/xamarin-macios/pull/1830
Comment 11 Denis Rotanov 2017-03-07 05:50:15 UTC
Confirmed fixed on our side. Thank you!
Comment 12 Alok Kulkarni 2017-03-22 12:44:50 UTC
Created attachment 20670 [details]
Logs

Verified on XS 6.3(build 853)
Xamarin.iOS 10.8.0.27
Xamarin.Mac 3.2.0.27

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.