Bug 46121 - [mlaunch] We do not show any error when launching on a device that isn't supported by currently selected Xcode
Summary: [mlaunch] We do not show any error when launching on a device that isn't supp...
Status: CONFIRMED
Alias: None
Product: iOS
Classification: Xamarin
Component: Tools (show other bugs)
Version: master
Hardware: PC Mac OS
: Normal enhancement
Target Milestone: Future Cycle (TBD)
Assignee: Rolf Bjarne Kvinge [MSFT]
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2016-10-28 11:07 UTC by Vincent Dondain [MSFT]
Modified: 2017-06-15 09:03 UTC (History)
2 users (show)

Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report for Bug 46121 on Developer Community or GitHub if you have new information to add and do not yet see a matching new report.

If the latest results still closely match this report, you can use the original description:

  • Export the original title and description: Developer Community HTML or GitHub Markdown
  • Copy the title and description into the new report. Adjust them to be up-to-date if needed.
  • Add your new information.

In special cases on GitHub you might also want the comments: GitHub Markdown with public comments

Related Links:
Status:
CONFIRMED

Description Vincent Dondain [MSFT] 2016-10-28 11:07:13 UTC
So if you try to run on let's say an iOS 10.1 device with Xcode8 selected in Xamarin Studio, you don't get any warning, error or whatsoever. The app is successfully installed but can't be launched, therefore the debugger is waiting endlessly, same for the profiler.

Xcode cannot run app on iOS devices that have a version it does not know of, nor show the simulators for versions above its maximum supported version. In our case we'd need Xcode8.1 to run the app on an iOS 10.1 device.

However Xcode show a very explicit alert window and does not even let you try to run the app: https://www.dropbox.com/s/5i9w67bfeyehm3s/Screenshot%202016-10-28%2012.47.51.png?dl=0

We'd need to have some mlaunch error and maybe fancier warnings in the IDE + profiler.