Bug 34039 - debugging an app in Xamarin Studio, the screen doesn't reposition itself when it hits a breakpoint -- I keep having to use the "Show Current Execution Line" frequently
Summary: debugging an app in Xamarin Studio, the screen doesn't reposition itself when...
Status: REOPENED
Alias: None
Product: Xamarin Studio
Classification: Desktop
Component: Debugger (show other bugs)
Version: unspecified
Hardware: PC Mac OS
: Normal normal
Target Milestone: Future Cycle (TBD)
Assignee: David Karlaš
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2015-09-17 17:03 UTC by David Marsh
Modified: 2017-05-18 16:17 UTC (History)
3 users (show)

See Also:
Tags:
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:


Attachments
Has the contents of my Xamarin studio 5.0 log directory on my Macbook (220.96 KB, application/zip)
2016-02-01 21:10 UTC, David Marsh
Details

Description David Marsh 2015-09-17 17:03:40 UTC
I've had a problem with Xamarin Studio for quite a while and I don't know if anyone else has seen this....

The problem is this: Whenever I try to debug an app in Xamarin Studio, the screen doesn't reposition itself when it hits a breakpoint.  I keep having to use the "Show Current Execution Line" all the time. It's a nasty problem as you can imagine.  It doesn't always happen, but it does happen most of the time (like 90% of the time.)

I just upgraded on the Beta channel to Xamarin Studio 5.9.7 build 2, but this was happening on the former version of Xamarin Studio as well.
Comment 1 Lluis Sanchez 2015-09-21 13:50:21 UTC
When this happens, please attach the IDE log. To find it, use the Help -> Open Log directory command in the main manu. Thanks!
Comment 2 Saurabh 2015-11-20 08:57:22 UTC
I am unable to reproduce this Issue with current stable builds (XS 5.10 (Build 871)).

@David, Are you still observing this Issue with latest stable builds
Comment 3 David Marsh 2015-11-20 11:27:37 UTC
If you'll look on Xaramin iOS Forums at:

http://forums.xamarin.com/discussion/comment/164568/#Comment_164568

Xamarin Debugger not hitting the breakpoints

 
you'll see a lot of activity on this issue.  There are a lot of developers who have run into this problem.  It is certainly not limited to me.
Comment 4 David Marsh 2015-11-20 11:29:35 UTC
And yes, I run into this problem each time I use the Xamarin Studio (but not each time I hit a breakpoint-- maybe 25% of the time).
Comment 5 David Marsh 2015-11-20 11:30:33 UTC
Make that about 50%
Comment 6 David Karlaš 2015-11-26 08:04:23 UTC
From what I'm seeing those guys have problems with breakpoints not being hit at all, not just current line not being displayed... Can you please attach log file as mentioned in Comment 1?
Comment 7 David Marsh 2016-02-01 21:10:23 UTC
Created attachment 14839 [details]
Has the contents of my Xamarin studio 5.0 log directory on my Macbook
Comment 8 Kirill Osenkov 2017-05-15 23:52:01 UTC
Bumping since we've been seeing quite a few "Breakpoints not getting hit" and "current statement isn't shown" bugs...
Comment 9 Lluis Sanchez 2017-05-18 09:33:38 UTC
Reopening.
Comment 10 David Marsh 2017-05-18 16:17:17 UTC
In my case, breakpoints were always being hit and would stop correctly at the breakpoint --that was not the problem.  

But the problem was with screen-repositioning.  Until I did a "Show Current Execution Line", the screen would not re-position and show the current breakpoint location (the location in the code where the breakpoint occurred).  This happens almost every time I try and debug into my code (well, say 50% of the time). 

I've seen this problem very consistently for over two years, ever since I started using Xamarin Studio (on the Mac, in my case). But I really like the product, and if you could fix this, you would be doing a great service to a lot of developers.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.