Bug 32881 - Null Reference Exception launching a page from a Carousel
Summary: Null Reference Exception launching a page from a Carousel
Status: VERIFIED FIXED
Alias: None
Product: Forms
Classification: Xamarin
Component: iOS (show other bugs)
Version: 1.5.0
Hardware: PC Mac OS
: High major
Target Milestone: ---
Assignee: Rui Marinho
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2015-08-07 15:18 UTC by Cody Beyer (MSFT)
Modified: 2015-08-28 15:01 UTC (History)
2 users (show)

Tags: ac
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
VERIFIED FIXED

Description Cody Beyer (MSFT) 2015-08-07 15:18:55 UTC
### Description

The following sample app works in 1.4.4 but throws an NRE in 1.5.0-pre1

### Stacktrace

https://gist.github.com/CodyBeyer/eff2c0ed8d6bd88daa46

### Sample

https://www.dropbox.com/s/eezg67dm59e7o48/TesApp.zip?dl=0

### Video

https://www.dropbox.com/s/96jj41ck95zm9gc/NRE.mov?dl=0

### Steps to Reproduce

1. Download sample
2. Deploy to Simulator
3. Swipe to the third Carousel page
4. Click button

### Expected Results

MainPage should open

### Actual Results

NRE is thrown

### Versions

=== Xamarin Studio ===

Version 5.9.5 (build 9)
Installation UUID: 14e9db9d-4a59-440f-8c5b-890f54ec8c58
Runtime:
	Mono 4.0.3 ((detached/d6946b4)
	GTK+ 2.24.23 (Raleigh theme)

	Package version: 400030020

=== Apple Developer Tools ===

Xcode 6.4 (7720)
Build 6E35b

=== Xamarin.iOS ===

Version: 8.10.4.46 (Business Edition)
Hash: 2c66d2f
Branch: master
Build date: 2015-08-04 13:52:25-0400

=== Xamarin.Android ===

Version: 5.1.5.3 (Business Edition)
Android SDK: /Users/codybeyer/Library/Developer/Xamarin/android-sdk-macosx
	Supported Android versions:
		2.3   (API level 10)
		4.0.3 (API level 15)
		4.2   (API level 17)
		4.3   (API level 18)
		4.4   (API level 19)
		5.0   (API level 21)
Java SDK: /usr
java version "1.7.0_71"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_71-b14)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 24.71-b01, mixed mode)

=== Xamarin Android Player ===

Version: Unknown version
Location: /Applications/Xamarin Android Player.app

=== Xamarin.Mac ===

Version: 2.0.2.111 (Business Edition)

=== Build Information ===

Release ID: 509050009
Git revision: b99cb19a1d3b15d8980c4616f13f837457e5b292
Build date: 2015-07-28 02:01:44-04
Xamarin addins: d53d6eceb828422f3d4aff8547f2f6bab6c9ea58

=== Operating System ===

Mac OS X 10.10.4
Darwin Codys-Macintosh.router 14.4.0 Darwin Kernel Version 14.4.0
    Thu May 28 11:35:04 PDT 2015
    root:xnu-2782.30.5~1/RELEASE_X86_64 x86_64
Comment 1 Rui Marinho 2015-08-14 05:48:16 UTC
Should be fixed in 1.5.0-pre2
Comment 2 Parmendra Kumar 2015-08-24 06:37:25 UTC
I have checked this issue with Xamarin.Forms 1.5.0-pre2 and I am still getting same issue.

Screencast: http://www.screencast.com/t/PILqdckuU

Application Output:  https://gist.github.com/anonymous/9bacd4a7597e7672c0c0]


Hence reopen this issue.


Environment info:
Xamarin Studio 5.9.5 (build 10)
Mono 4.0.3 ((detached/d6946b4)
GTK+ 2.24.23 (Raleigh theme)
Package version: 400030020
Xcode 6.2 (6776)
Xamarin.iOS : 8.10.4.46 (Enterprise Edition)
Xamarin.Android : 5.1.5.3 (Enterprise Edition)
Mac OS X 10.9.4
Comment 3 Rui Marinho 2015-08-24 10:34:52 UTC
Ok, can confirm we didn't cherrypick the right commit to the 1.5.0-pre2 release, would be in the next release.
Comment 4 Parmendra Kumar 2015-08-28 15:01:38 UTC
I have checked this issue with Xamarin.Forms 1.5.0-pre3 and its working fine at my end.

hence closing this issue.