Bug 28351 - [iOS] Collapsing master view causes grey box to appear after rotation on iPad
Summary: [iOS] Collapsing master view causes grey box to appear after rotation on iPad
Status: VERIFIED FIXED
Alias: None
Product: Forms
Classification: Xamarin
Component: Forms (show other bugs)
Version: 1.4.0
Hardware: PC Mac OS
: High major
Target Milestone: ---
Assignee: Rui Marinho
URL:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2015-03-23 20:07 UTC by Cody Beyer (MSFT)
Modified: 2015-08-10 13:10 UTC (History)
10 users (show)

Tags: ac 7k
Is this bug a regression?: ---
Last known good build:

Notice (2018-05-24): bugzilla.xamarin.com is now in read-only mode.

Please join us on Visual Studio Developer Community and in the Xamarin and Mono organizations on GitHub to continue tracking issues. Bugzilla will remain available for reference in read-only mode. We will continue to work on open Bugzilla bugs, copy them to the new locations as needed for follow-up, and add the new items under Related Links.

Our sincere thanks to everyone who has contributed on this bug tracker over the years. Thanks also for your understanding as we make these adjustments and improvements for the future.


Please create a new report on Developer Community or GitHub with your current version information, steps to reproduce, and relevant error messages or log files if you are hitting an issue that looks similar to this resolved bug and you do not yet see a matching new report.

Related Links:
Status:
VERIFIED FIXED

Description Cody Beyer (MSFT) 2015-03-23 20:07:24 UTC
### Description 

The following test case, which is the MobileCRM sample, demonstrates an issue that view transitions between landscape and portrait causes a grey box to appear at the point of transition

### Test Case

https://www.dropbox.com/s/vfm1xninsxy1y34/MobileCRM.zip?dl=0

### Video

https://www.dropbox.com/s/fmm0gt6hf45wk53/GreyBox.mov?dl=0

### Steps to Reproduce

1. Open test case
2. Deploy to iOS iPad Simulator or iPad device.  
3. Navigate through login page
4. Rotate device/simulator between landscape and portrait

### Expected Results

The transition should occur smoothly with no artifacts

### Actual results

There is a grey box that appears during the transition

### Versions

=== Xamarin Studio ===

Version 5.8 (build 443)
Installation UUID: d1ae49a4-0e18-4c19-800a-f97c5cf348b0
Runtime:
	Mono 3.12.1 ((detached/b7764aa)
	GTK+ 2.24.23 (Raleigh theme)

	Package version: 312010000

=== Apple Developer Tools ===

Xcode 6.2 (6776)
Build 6C131e

=== Xamarin.iOS ===

Version: 8.8.0.2 (Business Edition)
Hash: ccfcd59
Branch: 
Build date: 2015-03-10 02:20:32-0400

=== Xamarin.Android ===

Version: 4.20.0.37 (Business Edition)
Android SDK: /Users/beyerc/Library/Developer/Xamarin/android-sdk-macosx
	Supported Android versions:
		2.1   (API level 7)
		2.2   (API level 8)
		2.3   (API level 10)
		3.1   (API level 12)
		4.0.3 (API level 15)
		4.4   (API level 19)
		5.0   (API level 21)
Java SDK: /usr
java version "1.7.0_71"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_71-b14)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 24.71-b01, mixed mode)

=== Xamarin Android Player ===

Version: Unknown version
Location: /Applications/Xamarin Android Player.app

=== Xamarin.Mac ===

Version: 1.10.0.21 (Business Edition)

=== Build Information ===

Release ID: 508000443
Git revision: 73883239470cbe8e261c94d95f7c3d0452fd393b
Build date: 2015-03-10 07:22:51-04
Xamarin addins: a2ff7b617f09d9c45d8bbf3d010b5db0d7d36100

=== Operating System ===

Mac OS X 10.10.2
Darwin Codys-MacBook-Pro.local 14.1.0 Darwin Kernel Version 14.1.0
    Thu Feb 26 19:26:47 PST 2015
    root:xnu-2782.10.73~1/RELEASE_X86_64 x86_64
Comment 1 Udham Singh 2015-03-24 07:14:21 UTC
I have checked this issue with the help of sample app and steps given in bug description and able to reproduce the reported behaviour. Please refer the screencast : http://www.screencast.com/t/0haeEq1h5Zw

System Log : https://gist.github.com/Udham1/2050efac55b8f014b21f
Application Output : https://gist.github.com/Udham1/d58c3611df61523c2b5c

Environment Info :

Xamarin.Forms : 1.4.1.6347-pre2

=== Xamarin Studio ===

Version 5.8.2 (build 5)
Installation UUID: ce927b2a-2c07-44c5-b186-09cfdafba6dc
Runtime:
	Mono 3.12.1 ((detached/0849ec7)
	GTK+ 2.24.23 (Raleigh theme)

	Package version: 312010003

=== Xamarin.Android ===

Version: 4.20.1.0 (Business Edition)
Android SDK: /Users/xamarin76/Desktop/android-sdk-macosx
	Supported Android versions:
		1.6    (API level 4)
		2.1    (API level 7)
		2.2    (API level 8)
		2.3    (API level 10)
		3.1    (API level 12)
		4.0    (API level 14)
		4.0.3  (API level 15)
		4.1    (API level 16)
		4.2    (API level 17)
		4.3    (API level 18)
		4.4    (API level 19)
		4.4.87 (API level 20)
		5.0    (API level 21)
Java SDK: /usr
java version "1.7.0_65"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_65-b17)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 24.65-b04, mixed mode)

=== Xamarin Android Player ===

Version: Unknown version
Location: /Applications/Xamarin Android Player.app

=== Apple Developer Tools ===

Xcode 6.2 (6776)
Build 6C131e

=== Xamarin.iOS ===

Version: 8.8.2.2 (Business Edition)
Hash: f5d0c5e
Branch: 
Build date: 2015-03-20 06:51:49-0400

=== Xamarin.Mac ===

Version: 2.0.0.141 (Business Edition)

=== Build Information ===

Release ID: 508020005
Git revision: 541c06a4f6c95383333375d56fd6c23ce48cb916
Build date: 2015-03-20 09:23:08-04
Xamarin addins: 02510c4990dee3475c282b3182d588975a63ff07

=== Operating System ===

Mac OS X 10.9.5
Darwin Xamarin76s-Mac-mini.local 13.4.0 Darwin Kernel Version 13.4.0
    Sun Aug 17 19:50:11 PDT 2014
    root:xnu-2422.115.4~1/RELEASE_X86_64 x86_64
Comment 2 Rui Marinho 2015-04-28 10:03:44 UTC
Should be fixed in 1.4.3-pre3
Comment 3 Gabor Furedi 2015-07-02 19:17:21 UTC
It's not, just checked with 1.4.3 release version
Comment 4 Cody Beyer (MSFT) 2015-07-10 13:17:07 UTC
Attached test case not fixed in 1.4.3.6376
Comment 6 Cody Beyer (MSFT) 2015-07-27 15:22:34 UTC
The test case is the unmodified MobileCRM app from: https://github.com/xamarin/xamarin-forms-samples/tree/master/MobileCRM
Comment 7 Jason Smith [MSFT] 2015-08-05 14:58:40 UTC
Should be fixed in 1.5.0-pre1
Comment 8 Parmendra Kumar 2015-08-10 13:10:36 UTC
I have checked this issue with attached sample project in comment #6 and I am not still able to reproduce this issue with X.F 1.5.0-pre1

Hence closing this issue.

If you getting same issue, feel free to reopen this issue.


Thanks.